PATRIMONIO DIGITAL DE LA RIBERA ALTA
valenciano español ingles frances

RIU XÚQUER AL SEU PAS PER SUMACÀRCER

Descens pel transcurs del riu Xúquer al seu pas per Sumacàrcer, ruta navegació a l'interior del riu que dona nom a la comarca. Vídeos gravats amb tècnica 360º. Recorregut de 2 kilòmetres, enregistrat en juliol de 2019. La travessia fa parada a la coneguda com a illa de la Argoletja. Es tracta d'un paratge natural recuperat el 2006 per a la protecció de l'ecosistema. Compta amb zones de descans, picinic o papereres. El riu transcorre amb cabdal suficient per a ser recorregut en barca unflable als mesos d'estiu. L'ecosistema fluvial és ric en espècies vegetals terrestres i aquàtiques, jardins aquàtics de canyes, joncs, esbarzers o bogues, a més d'àlbers o salzes, exemples de la biodiversitat del Xúquer. En paral·lel a aquest recorregut hi ha una senda a peu: itinerari ecofluvial del Franc (dificultat baixa, 1,4 km) que compta amb panells didàctics sobre la història, biodiversitat, usos fluvials i flora i fauna de la zona.El llit del riu no és una zona vigilada i transcorren corrents. Es prega extremar la precaució i actuar amb responsabilitat.

La travessia per Sumacàrcer correspon a el curs inferior del riu, després de sortir de l'embassament de Tous, i assolir el màxim cabdal de tot el seu recorregut (49,22 m3/s) a la Masia del Mompó. El règim del Xúquer depèn de pluges estacionals. Arriba al màxim durant la tardor, amb la gota freda. Degut a estes pluges,és el 2n en cabdal més alt d’Espanya, després del riu Ebre. Alimenta brolladors artesians (ulls de el Riu Verd) i el Canal Xúquer - Túria (destinat a regadiu). Diverses sèquies ixen des del Xúquer a Sumacàrcer com és el cas de la Reial Sèquia Escalona. Més avall del recorregut trobem ciutats com Alzira, Carcaixent, Algemesí, Sueca o Cullera. Els usos del riu en tot el seu recorregut són variats: producció d’electricitat (Cofrents), aigua potable, navegació fluvial, regadiu, pesca esportiva, piragüisme recreatiu i turisme. El Xúquer és un riu molt utilitzat i de gran valor econòmic en relació al seu cabdal.

HORARI. Espai obert.

Sumacàrcer. El nucli urbà està assentat al voltant d'un meandre del riu, en una terrassa fluvial. El pont no va ser construït fins a 1990, anteriorment es creuava en barca o mitjançant unes passarel·les. Sumacàrcer va rebre la concessió de "barca i peatge" d'Alfons el Magnànim, en 1413, i va rebre el permís reial per celebrar la fira en 1695.

www.sumacarcerturisme.com
Valid HTML 4.01!